Forside / Nyheder / Oxfam beder kvinderetsforkæmper lede uafhængig kommission
Artikel

Oxfam beder kvinderetsforkæmper lede uafhængig kommission

16.02.2018

haiti-jordskaelv-foto-eldrid-midttun-160680x45.jpg
Foto : Eldrid Midttun

Som led i Oxfams indsats for at styrke beredskabet i forhold til seksuelle krænkelser, nedsættes en kommission, som skal se grundigt på den nuværende praksis og kultur og komme med anbefalinger til, hvordan Oxfam i fremtiden bliver endnu bedre til at beskytte de mennesker, Oxfam arbejder med og for.

Kommissionen er en del af en større handlingsplan, som Oxfams internationale ledelse vedtog i går. Kommissionen vil blive fuldstændig uafhængig og vil bestå af førende eksperter på kvinders rettigheder. De har seks måneder til at gennemgå Oxfams nuværende politikker og systemer og komme med anbefalinger til forbedringer.

Ud over at nedsætte en kommission vil Oxfam:

  • Oprette en globalt tilgængelig database med få udvalgte personer, der som de eneste kan give reference til tidligere ansatte, som søger nyt job. Det skal sikre, at referencer ikke kan forfalskes, og at viden om kritisabel adfærd hos en tidligere medarbejder, gives videre til eventuelt nye arbejdsgivere. • Øjeblikkeligt afsætte flere midler til at forbedre Oxfams politikker og praksis i forhold til at beskytte mod seksuelle krænkelse og overgreb.

  • Straks gå i gang med den kulturændring, der sikrer, at ingen i fremtiden vil møde sexisme, diskrimination eller krænkelser og at alle trygt kan sige til, hvis noget ikke er, som det skal være. Alle medarbejdere og frivillige i Oxfam skal være fuldstændig klar over, hvilken adfærd der er acceptabel og ikke.

  • Oxfam vil desuden snarest muligt offentliggøre den interne undersøgelse fra hændelserne i Haiti i 2011. Navnene på de involverede medarbejdere er allerede blevet delt med myndighederne i Haiti.

“Det der er sket, og måden det er blevet håndteret på, er en skamplet, der vil forfølge Oxfam i årevis. Og med rette. Af hele mit hjerte beder jeg om tilgivelse,” siger Oxfams internationale direktør, Winnie Byanyima.

Ifølge Mie Roesdahl, generalsekretær i Oxfam Danmark, er der lige nu to ting, der er vigtigere end alt andet: At vi fortsætter vores arbejde med at sikre nødhjælp og langsigtet udvikling til millioner af mænd, kvinder og børn rundt om i verden. Og at vi lærer af vores fejltagelser og bruger dem til at sikre, at sådan misbrug og udnyttelse, som foregik i Haiti, ikke kan foregå igen.
”Vi er absolut forpligtet til at sikre, at alle vi arbejder med såvel som vores medarbejdere og frivillige, er beskyttet mod overgreb og seksuelle krænkelser,” siger Mie Roesdahl.

Note:
De omtalte krænkelser i Haiti fandt sted i 2011. Oxfam Danmark blev en del af Oxfam i 2016.

Læs hele handlingsplanen fra Oxfam.
Oxfam response actions on sexual misconduct