Forside / Nyheder / Ny afsløring: Danske banker er igen fedtet ind i skattely
Artikel

Ny afsløring: Danske banker er igen fedtet ind i skattely

17.03.2017

Af Malene Aadal Bo

eu-sortliste680x453.jpg

Nordea og Danske Bank har hjulpet russiske virksomheder med at hvidvaske penge og sende dem i skattely. Det afslører Berlingske på baggrund af nye lækkede dokumenter fra en lille bank i Moldova.

Kapitalflugt og skatteunddragelse koster hvert år milliarder af kroner, der kunne være investeret i uddannelse, sundhed og lokale job, men som nu ad snørklede omveje ender i lommerne på en håndfuld superrige virksomheder og individer. Officielt er ingen danske banker tilhængere af korruption eller skatteunddragelse, og efter de seneste års afsløringer og skandaler har bankerne lovet, at "nu var der ryddet op".

Det kan du gøre

Gå ind på Nordeas Facebook-side og spørg, hvorfor den har hjulpet sine kunder med at hvidvaske penge og sende dem i skattely. Spørg Danske Bank, hvorfor den igen dukker op i dokumenter, der handler om skattely og hvidvaskning.

Men nye oplysninger, som Berlingske Tidende har fået adgang til, viser, at Nordea og Danske Bank har været brugt af russiske virksomheder til at hvidvaske penge og sende dem i skattely.

”Man må forvente, at alle alarmklokker ringer i banken, når der kommer penge fra en bank i Moldova fra et russisk selskab registreret i England, og hvor den danske banks kunde er et anonymt selskab på Seychellerne, British Virgin Islands eller andre kendte skattely. Det ligner mest, at bankerne har vendt det døve øre til alarmklokkerne. Det underminerer tilliden til de danske banker.”

Finanstilsynet har i sidste uge leveret en redegørelse for danske bankers involvering i Panama Papers, der indeholder en meget skarp kritik af at bankerne ikke lever op til egne standarder.

”Det er svært fortsat at tro på, at de danske banker ikke har været klar over, at de formodentlig medvirker til hvidvask og at til gemme formuer i skattely. Finanstilsynet må følge håndfast op på denne sag, offentligheden kan ikke leve med flere af disse sager,” siger Lars Koch."

De nye oplysninger kommer fra en håndfuld lækkede dokumenter fra en bank i Moldova. De viser blandt andet, hvordan penge fra en russisk virksomhed, der er ejet fra Storbritannien, bliver ført gennem banken i Moldova, videre til Nordea i Danmark for så at ende i virksomheder i de kendte skattely Schweiz, Panama og de britiske Jomfruøer.

Ifølge Lars Koch er modellen almindeligt brugt blandt individer og virksomheder, der vil gemme penge af vejen - enten fordi pengene er fremkommet ved kriminalitet, eller fordi det er penge, man gerne vil undgå at betale skat af. Det er en model, der hvert år er med til på ulovlig eller unfair vis at samle verdens rigdomme på ganske få hænder med store konsekvenser ikke mindst for mennesker i verdens fattigste lande. Alene på det afrikanske kontinent går indbyggerne hvert år glip af 14 milliarder dollar på den konto.

Oxfam Danmark opfordrer til, at Danmark tager nogle klare skridt for at få standset denne praksis:

  • Vi må skærpe sanktionerne mod de banker, der ikke lever op til standarderne.

  • Regeringen skal gennem EU arbejde for, at det bliver obligatorisk for alle lande at have et offentligt register over ejere af selskaber.

  • Når den danske Udviklingsstrategi har et klart fokus på at hjælpe udviklingslande med at bremse kapitalflugt og skatteundvigelse, så må regeringen også arbejde for at sætte en stopper for skattely gennem international regulering.

Fakta

Sagen om danske bankers involvering i den storstilede sag om hvidvaskning fra Moldova kommer i forlængelse af en række større sager de sidste par år.

Det første store læk var i 2013 med de såkaldte offshore-leaks, siden fulgte Luxembourg-lækagen (Luxleaks), som afslørede hemmelige skatteaftaler fra Luxembourg og medførte, at der blev indført flere love, der skulle forhindre skatteunddragelse.

I 2015 fulgte Swissleaks, og i foråret 2016 fulgte så de såkaldte »Panama Papers«, som er det største læk nogensinde med 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.