Forside / Nyheder / Mennesker har lavet verden, og derfor kan mennesker lave den om igen
Artikel

Mennesker har lavet verden, og derfor kan mennesker lave den om igen

23.05.2017

Af Malene Aadal Bo

lars-nielsen-frivillig-skattegruppen-oxfam-ibis-kbh-dk-foto-lotte-aersoe-680x453-0.jpg
Foto : Lotte Ærsøe

Lars H. Nielsen (56) blev med egne ord ”stiktosset”, da han i DR’s dokumentar ”I skattely” hørte rigmænd og virksomheder prale af, hvordan de bliver absurd rige ved at undgå at betale skat. I dag er han en del af Oxfam Danmarks Old Boys, som via Twitter kæmper mod skattely og ekstrem ulighed.

”Af og til har jeg spurgt mig selv, hvorfor jeg bruger så mange kræfter på at forsøge at forandre verden i stedet for bare at holde mig inden for stregerne af mit eget liv. Det at engagere sig giver nogle store oplevelser. Men det giver også de allerstørste skuffelser, når folk svigter, eller noget, man virkelig troede på, fejler. Så hvorfor gør man det?” siger Lars H. Nielsen.

Efter en lille tænkepause svarer han selv med et smil i øjenkrogen.
”Det handler vel dybest set om, hvad man lever for. I perioder har det været at få en uddannelse eller være der for mine børn. Men gennemgående står jeg op om morgenen for at kunne gøre mit til, at verden bliver bedre.”

En sindig slumstormer

Lars H. Nielsen var ung maskinsnedker, da han blev sat til at arbejde med en type lim, som var kendt for at være kræftfremkaldende. Selv om han både protesterede og fandt alternativer, som virksomheden kunne bruge, blev han afvist. Virksomheden ville hellere fyre Lars end bruge en mindre skadelig lim. Det var en af mange gange, Lars H. Nielsen oplevede en uretfærdighed, som han ikke kunne sidde overhørig.

”Jeg har været politisk aktiv siden 1977, hvor jeg var slumstormer og med til at starte en debat om unødvendige parkeringspladser i Taastrup. I årene efter har jeg været engageret i både miljøbevægelsen, fredsbevægelsen og især i Socialistisk Folkepartis ungdom, hvor jeg sad i landsledelsen.”

I virkeligheden er Lars H. Nielsen den sindige type, ikke mindst nu, hvor han er fyldt 56 og ser ud over verden med et vist overblik og erfaring. Han er også den grundige type, der tager noter, og som tager sig tid til at tænke over sine svar. Og så er han den type, der ikke kan lade være med at gøre noget ved det, der er helt forkert. Og helt forkert var det, han i 2014 blev præsenteret for i DR’s dokumentar ”I Skattely” om, hvordan danske banker hjælper de rigeste individer og virksomheder med at gemme deres overskud i skattely og dermed stort set undgå at bidrage til fællesskabet.

”Jeg begyndte faktisk for mig selv med at skrive til Jyske Bank, da jeg havde set dokumentaren. Jeg var oprørt og forarget over den rolle, banken spillede,” siger Lars H. Nielsen.
Men alene kom han ingen vegne mod Jyske Bank. Derfor slog han til, da han kort efter mødte Oxfam Danmarks internationale chef, Lars Koch, til et seminar om skattely og blev inviteret til at blive en del af Oxfam Danmarks frivilliggruppe inden for skattely og ulighed. Siden har han brugt, hvad han kalder ”rigtig meget” af sin fritid på at debattere skattely på Twitter.

Old Boys-netværket i Oxfam Danmark er en håndfuld frivillige, der føler sig for gamle til at lave events sammen med de helt unge, men som med stor fornøjelse nørder rapporter og finpudser argumenter, de kan bruge, når de debatterer på Twitter.

”Twitter er et fantastisk medie. Her finder man de dygtigste fagpersoner og de mest indflydelsesrige folk på de dagsordener, som man interesserer sig for. Og det er intellektuelt stimulerende, fordi det virkelig kræver noget af en,” siger han .

Succes er ikke afgørende

Lars H. Nielsen finder det væsentligt sjovere at tage debatterne sammen med Oxfam Danmark, end da det bare var ham mod Jyske Bank. I det daglige er der nu en gruppe at sparre med, og han har en helt anden indsigt, fordi han bliver klædt på af fagpersonerne hos Oxfam Danmark.

”Og så betyder det da noget, at jeg nu taler på vegne af rigtig mange mennesker, og at vi allerede har haft held til at sætte en dagsorden og flytte nogle ting," siger han.

Prikker man lidt til Lars H. Nielsen, bliver det dog tydeligt, at chancen for succes ikke er afgørende for hans vilje til at engagere sig.
”Jeg kan nærmest ikke huske, hvor mange gange folk har sagt til mig, at det alligevel ikke nytter noget. Jeg har altid foragtet det synspunkt. Det er mennesker, der har lavet verden, og derfor kan mennesker lave den om igen,” siger han.

Han lader sætningen stå lidt, men kommer så til at grine: ”Hvor ofte sortseerne så har haft ret, har jeg heldigvis glemt.”

Bliv frivillig

Som Oxfam Danmark-frivillig bruger du kræfterne på kampagner, events, oplysning, oplæg, at lægge politisk pres og meget mere. Lige nu laver skattegruppen f.eks.

SKATTEBAR
Fredagsbar på en afslappet og sjov måde med pubquiz, spil og konkurrencer om skat og ulighed.
EVENTS
Filmvisning efterfulgt af faglige oplæg og debat. På gaden Kampagnearbejde for aktivt at engagere danskerne i kampen for fair skat.
PÅ TWITTER
Debat for at engagere og påvirke meningsdannere til at bekæmpe skattely. #skattely

Vil du være med?
Skriv til: Jonathan Bunch jbu@oxfam.dk (København) Astrid Rønne Møller arm@oxfam.dk (Aarhus)