Oxfam IBIS og Latinamerika

Misha Wolsgaard-Iversen

E: mwi@oxfamibis.dk

I Ecuador åbnede regeringen fornyligt for udvindingen af olie i Yasuní Nationalparken, som er et af Amazonas’ frodigste områder og hjem for adskillige udsatte oprindelige folk. I Honduras bliver indianske ledere jævnligt forfulgt og myrdet. Internationale konventioner har allerede slået fast, at verdens oprindelige befolkninger har en særlig ret til at blive taget med på råd, når myndigheder og virksomheder vil lave store projekter i deres område. Men de færreste regeringer respekterer reglerne!

Op mod 2,5 milliarder mennesker – herunder 370 millioner oprindelige folk – er direkte afhængige af den natur, de lever i. Disse folk beskytter naturressourcerne på mere end halvdelen af planetens overflade, men har kun formelt ejerskab til de 10 procent.

Vi er nødt til at styrke oprindelige folks stemme i Latinamerika. Vi skal sikre, at de altid bliver taget med på råd, inden der bliver bygget dæmninger og miner i deres baghave. Derfor samlede Oxfam IBIS i midten af august repræsentanter for indianske folk, virksomheder og regeringer fra 12 forskellige latinamerikanske lande. Vi kræver, at de områder, som oprindelige folk og lokalsamfund har rettigheder over, fordobles inden 2020. At sikre retten til jord er helt centralt i kampen mod uretfærdighed og ulighed!

 

Artikler om Latinamerika

Foto: William Vest-Lillesøe
19. jul 2016 Artikler

Overgreb i skolen er hverdag i Guatemala: "Min lærer gjorde mig gravid som 14-årig"

I Guatemala er overgreb mod kvinder hverdag og skolen er ikke altid et fristed. Marisel tænker tilbage på skolen som et led i en spiral af vold og svigt...

Foto: William Vest-Lillesøe
18. jul 2016 Artikler

Skraldet er skiftet ud med skolebøger

Indtil for nylig levede børnene Fatima og Antonio af at samle skrald i lossepladsens affaldsdynger. Læs hvordan deres liv har ændret sig.

28. jun 2016 Artikler

Nicaragua mangler vand

Kombinationen af klimaforandringerne og vejrfænomenet El Niño gør hverdagen hård i Nicaragua

Analyser om Latinamerika

Analyser

Analyse: Et politisk forår i Guatemala?

Guatemala har de seneste måneder oplevet historiske og fredelige sociale protester. Er der tale om et politisk forår?

Analyser

Dårlig ernæring er en bombe under samfundet

Bolivianerne har skiftet traditionelle fødevarer ud med pasta, fastfood og cola, og overvægt og fejlernæring er i dag et stort problem.

Analyser

Bolivias skat på råstoffer – et forbillede

Bolivia er rig på naturgas, men gassen bidrager ikke i tilstrækkelig grad til landets økonomi og mulighed for at finansiere udvikling.