Oxfam IBIS og Latinamerika

Misha Wolsgaard-Iversen

E: mwi@oxfamibis.dk

I forrige uge udkom en bemærkelsesværdig evaluering fra Udenrigsministeriet: Danmarks bistand til Bolivia gennem 22 år har været en kæmpesucces. Vi har været frontløber i arbejdet for oprindelige folks rettigheder, og vi har opnået store resultater – herunder tildeling af skøder til de indianske folk, udryddelse af fattigdom i landdistrikter og mange flere børn og voksne i skole.

Det er en dejlig nyhed i disse Liberty-tider, hvor bistanden er under beskydning, og mange tvivler på, om det overhovedet nytter. Danmark har sat en masse fantastiske tiltag i søen, der virker. Hurra for det.

Men samtidig er Danmark i gang med at lukke ned for engagementet i Latinamerika – og det gælder også Bolivia. Vi udfaser bistandssamarbejdet fra en ende af. Fordi vi skal spare, og fordi man fra politisk hold hellere vil prioritere de berømte ’nærområder’.

Mere nødvendigt end nogensinde

Latinamerika er verdens mest ulige kontinent. Og overalt i regionen er der i disse år et enormt pres på menneskerettighederne. Civilsamfundet kæmper en blodig kamp for at overleve – to tredjedele af alle mord på miljø- og menneskerettighedsforkæmpere  skete sidste år her i regionen. Det går især ud over de indianske folk, som vi i Bolivia har støttet fra dansk side i en årrække.

Så hvorfor stopper vi? Burde vi ikke netop intensivere denne støtte, når vi nu kan læse sort på hvidt, at den virker? I Oxfam IBIS nægter vi at tabe alt det gode arbejde på gulvet. Vi er en af de få danske organisationer, der stadig arbejder i Bolivia. Og vi har tænkt os at blive hængende og tage det lange seje træk – også selvom de politiske vinde blæser andre veje lige nu.

Mens den danske udviklingsbistand til Latinamerika er for nedadgående, øjner danske private og offentlige investorer muligheder i regionen. I Oxfam IBIS vil vi holde skarpt øje med, at de investeringer har fokus på både fattigdomsbekæmpelse, ansvarlighed og menneskerettigheder.  Vi vil kæmpe for, at det fine danske samarbejde med latinamerikanske partnere og organisationer kan fortsætte. Fordi det er vigtigt. Og fordi vi hver eneste dag kan se, at vi er med til at skabe fremtid og muligheder for en masse mennesker, der ikke har andre steder at gå hen.

Tusind tak, fordi du er med.

Med venlig hilsen

Artikler om Latinamerika