Oxfam IBIS og Latinamerika

Misha Wolsgaard-Iversen

E: mwi@oxfamibis.dk

Hvad har skattely med to små indianske piger at gøre?

Måske tænker du, at det er en mærkelig kobling. Men lad mig alligevel præsentere dig for Jannica og Silvia. De har sandsynligvis aldrig hørt om hverken Paradise Papers eller multinationale selskabers udspekulerede skattefinter. Men alligevel er det i allerhøjeste grad dem, der mærker konsekvenserne.

De bor i en lillebitte bjerglandsby i Bolivias højland. Deres familie er ekstremt fattige, så lillebitte Silvias mor er blevet tvunget til at migrere til den nærmeste storby. Det er mosteren, Jannica, som passer på hende nu - men hun er selv en lille pige! Jeg mødte dem sidste år, da jeg var i deres landsby i forbindelse med Danmarks Indsamlingen. Jeg var der egentlig for at tale med nogle andre, men det er pigernes skæbne, jeg stadig tænker på. For hvad er deres fremtid? De kommer sandsynligvis aldrig i skole, i lange perioder mangler de ordentlig mad - og der er uhyggeligt langt til hospitalet. Bliver de i stand til at bryde ud af den onde cirkel af fattigdom, som deres familie har været fanget i i generationer?

Skattely holder dem fanget

Som verden ser ud i dag, kan jeg godt blive i tvivl engang imellem. Uligheden eksploderer i disse år - og særligt i Latinamerika, som er verdens mest ulige kontinent. Men det behøver ikke at være sådan. Pengene ER til stede.

Alene de penge, som rige latinamerikanere gemmer væk i skattely, kunne løfte Jannica, Silvia og 32 millioner andre mennesker ud af ekstrem fattigdom. Det svarer til alle fattige mennesker i Bolivia, Colombia, Ecuador, El Salvador og Peru - tilsammen!

Skriv under mod skattely her

Skattely er et globalt problem, som vi skal tackle i fællesskab - fra Lemvig til La Paz. De latinamerikanske lande skal selvfølgelig blive bedre til at kræve skat op, så de får flere penge ind fra dem, der skummer fløden. Men det er mindst lige så meget vores ansvar her i Vesten. Dit og mit ansvar! For det er os, der har mulighed for at gå forrest og skabe et gennemsigtigt globalt skattesystem, hvor alle betaler det, de skal. Det kan sagtens lade sig gøre, hvis bare vi er mange nok, der står sammen og presser politikerne til at gøre det rigtige.

Oxfam IBIS har efter sagen om Paradise Papers skrevet et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen, hvor vi beder ham arbejde mod skattely. Indtil videre har næsten 8.000 danskere skrevet under. Jeg håber, du vil være med - jo flere vi er, desto stærkere står vi.  

Skriv under mod skattely her

Tilbage i Bolivias højland arbejder Oxfam IBIS for at hjælpe piger som Jannica og Silvia i skole, så de selv kan skabe sig en fremtid uden fattigdom. Og vi gør, hvad vi kan for at lukke skattehuller og smarte fiduser, så Bolivia i fremtiden selv kan sørge for god uddannelse og sundhed til landets borgere. Tak fordi du er med!

Artikler om Latinamerika