Forside / Nyheder / Kapitalflugten fortsætter, når EU flygter fra ansvaret
Artikel

Kapitalflugten fortsætter, når EU flygter fra ansvaret

07.11.2016

Af Lars Koch

EU's finansministre mødtes i denne uge for at diskutere kriterier for en EU-sortliste over skattely. Men de forspildte muligheden for at tage reelle skridt mod at stoppe skattely ved at vedtage en kriterier, der reelt gør sortlisten ubrugelig i bekæmpelsen af skattely, og den ulighed det skaber i verden.

Hvert år taber udviklingslandene omkring 700 milliarder kroner i skatteindtægter fra multinationale selskabers skattefiflerier. Hvis de indtægter blev i udviklingslandene, kunne vi sikre skolegang til alle børn og skaffe basal sundhed, der vil redde fire millioner børneliv i Afrika. Derudover mister OECD-landene endnu større skatteindtægter, der kunne finansiere uddannelse og velfærd herhjemme.

Et opgør med skattefifleriet er derfor helt afgørende for at bekæmpe ulighed og fattigdom både ude og hjemme. Og det er helt afgørende for at sikre fair vilkår for alle de selskaber og privatpersoner, der betaler deres skat og bidrager til fundamentet for vores fælles vækst og velfærd.

Tabt slag

Et centralt slag i det opgør blev i denne uge tabt i EU.

EU's finansministre misbrugte nemlig muligheden, da de var sammen for at få skabt en EU-sortliste, der skulle bekæmpe skattely. Resultatet af mødet blev nemlig en sortliste, der reelt set er ubrugelig i kampen mod skattely, fordi den ikke baserer sig på objektive kriterier. For eksempel

Det betyder blandt andet, at skattely fortsat vil trives på Bermuda og Cayman-øerne, der fungerer som et helt centralt skattely for særligt amerikanske selskaber. De friholdes, fordi EU ikke inkluderer nulskattesats for selskaber som et afgørende kriterium for skattely. Ministrene tog endnu et skridt tilbage, da de ydermere besluttede at holde lande på sortlisten hemmelig, hvilket er beklageligt i et kamp mod skattely, der skriger på mere gennemsigtighed og åbenhed (se nedenfor).

Danmark og EU bør tage lederskab

I Oxfam Danmark forventer vi, at Danmark og EU fortsat vil tage lederskab i kampen mod skattefiflerier, både for at hjælpe udviklingslandene med at forsvare deres skattebase, og for at redde velfærd inden for EU. Hvis en EU-sortliste skal være andet end en politisk gimmick, skal den være baseret på tre objektive kriterier:

  • Nul eller tæt på nul skat eller særlige incitamenter, der muliggør en minimal skattebetaling.

  • Offentlige registre over de egentlige ejere af selskaber, så rigmænd ikke kan skjule sig bag stråmænd og anonyme selskaber.

  • Samarbejde om at udveksle informationer baseret på en række minimumskrav for oplysninger om selskaber og formuer i landet. EU skal samtidig følge sortlistningen op med sanktioner mod lande, der ikke lever op til disse krav, dog med en særlig mulighed for udviklingslande med manglende kapacitet til at indfase registrere og samarbejde når kapaciteten er udbygget.

Det kræver en modig og samlet indsats, hvis vi skal have gøre op med skattefiflerier. Men det kan lade sig gøre, hvis den politiske vilje er tilstede. Vi skylder ikke mindst verdens fattigste at tage dette opgør.