Forside / Publikationer / Fødevareproducenter bør gøre langt mere for at beskytte menneskeretsforkæmpere
Publikation

Fødevareproducenter bør gøre langt mere for at beskytte menneskeretsforkæmpere

14.09.2017

amazonas-foto-toke-nyborg-680x453.jpg
Foto : Toke Nyborg

Mange af verdens største fødevarevirksomheder har skrevet under på en ’skovrydningsfri produktionskæde’. Men en ny rapport fra Oxfam viser, at samme virksomheder har forsømt at lave regler, der beskytter de mennesker, der lokalt risikerer livet for at sikre skovene mod netop forurening og skovrydning.

Store virksomheder, som producerer ingredienser til en lang række almindelige dagligvarer, er med til at rydde regnskovene i Latinamerika og Asien, når de skal gøre plads til store soja eller palmeolieplantager. I mange lande gør menneskerettighedsforkæmpere, oprindelige folk og miljøaktivister oprør mod den ukontrollerede dyrkning, og i takt med at skoven ryddes eskalerer konflikterne mellem aktivister og virksomheder. En del af de største fødevareproducenter har efterhånden indset behovet for at være med til at beskytte skovene mod omfattende skovrydning, og har lavet en politik på området. Men i rapporten ”Pathways to Deforestation-Free-Food” afslører Oxfam, at de fuldstændig mangler en politik for, hvordan de beskytter oprindelige folk, menneskerettighedsforkæmpere og miljøaktivisters liv og rettigheder.

“Disse industrigiganter skal ikke kun holde deres løfte om at beskytte skovene, men også de mennesker, som lever i dem,” siger Aditi Sen, der er klimarådgiver i Oxfam.

Han opfordrer virksomhederne til at indføre en ambitiøs politik for at beskytte aktivister mod angreb, og som understreger vigtigheden af civilbefolkningens velfærd og sikkerhed.
“Vi roser og anerkender de fremskridt, som fødevareindustrien har gjort i kampen mod skovrydning i forbindelse med produktionen af deres råvarer. Men det er ligeså vigtigt at skabe forretningsmodeller, som sikrer at levevilkårene i lokalsamfundene beskyttes, og at man tager hensyn til arbejderne og de lokale landmænds rettigheder," tilføjer Aditi Sen.

Ifølge ham svigter mange af de store fødevarevirksomheder deres ansvar ved kun at holde øje med, hvor meget skov, der bliver eller ikke bliver ryddet. De overser helt de lokale forhold omkring produktionen, hvor mange miljø- og menneskerettigheder ifølge rapporten bliver brudt - blandt andet i konflikter mod de lokalsamfund og aktivister, der protesterer, når de oplever at skoven ryddes eller forurenes.

“Disse forkæmpere og aktivister beskytter verdensskovene og vores naturlige ressourcer. De hjælper med at bekæmpe klimaforandringerne, og de kæmper for lokalsamfundenes rettighederne. Fødevareindustriens virksomheder burde ikke løbe fra det medansvar de har for at beskytte disse modige mennesker,” siger Sen.

De virksomheder, der er analyseret i rapporten er: Associated British Foods (ABF), Coca-Cola, Danone, General Mills, Kellogg, Mars, Mondelez, Nestle, PepsiCo og Unilever - samt de tre største leverandører til disse brands - Archer Daniels Midlands (ADM), Cargill og Wilmar.