Forside / Nyheder / Erhvervslivet skal over på vores hold
Artikel

Erhvervslivet skal over på vores hold

11.01.2017

Skattely er et gigantisk problem for udviklingslandede. Men hvordan får vi firmaerne til at betale deres skat med glæde? Det spørgsmål har vi stillet nogle af Danmarks største virksomheder gennem The Tax Dialogue – et nytænkende initiativ, der virkelig rykker

3 successer

En dagsorden er sat

Oxfam Danmark har afholdt seks workshops og to konferencer i København og London, hvor skattechefer fra nogle af Danmarks største multinationale selskaber og erhvervsorganisationer var med.

Alle deltagere var meget engagerede i debatten, og de ville gerne forpligte sig til at mødes igen.

Det er i sig selv en stor landvinding, da det for få år siden slet ikke var noget, erhvervslivet diskuterede med offentligheden.

Udviklingsbanker

Den hollandske udviklingsbank FMO har i konsultation med Oxfam Danmark udviklet et skatteværktøj, som de bruger til at under søge virksomheder, der søger om støtte til at investere i udviklingslandene.

FMO har i årevis målt virksomhedernes miljømæssige og sociale aftryk i de lande, de opererer i – men det er nyt, at de også systematisk kigger på skatten.

Flere andre udviklingsbanker, herunder danske IFU, er gået i gang med at kigge på skattespørgsmålet, og vi er i dialog med Verdensbanken om det samme.

Det er helt afgørende at få udviklingsbankerne med på vognen, da de finansierer mange af de virksomheder, der opererer i ulandene.

FN-principper

Oxfam Danmark har løbende været i kontakt med FN’s Global Compact-organ – det er dem, der fastlægger de principper, som verdens førende virksomheder gerne vil leve op til for at vise, at de opfører sig ansvarligt.

Vi arbejder for, at Global Compact skal tage ’ansvarlig skat’ med i deres principper. I 2016 afholdt de to webinarer om emnet, hvor de blandt andet brugte en rapport som kilde, som Oxfam har lavet sammen med nogle af vores ngo-kollegaer. Det er et kæmpestort skridt på vejen.

Hvad er det?

Vi samler skatte- og CSR-cheferne for nogle af Danmarks største virksomheder til workshops og konferencer. Her diskuterer vi fair og ansvarlig skat – for eksempel har vi talt om gennemsigtighed, skatterabatter og skattely.

På den måde bliver vi klogere på virksomhedernes udfordringer, og de får en chance for at forstå vores syn på sagen.

Projektet startede i 2014 og slutter i begyndelsen af 2017, og vi er lykkedes med at få nogle af landets helt tunge virksomheder, som for eksempel Maersk, til at være med.

Hvorfor gør vi det?

Hvert år forsvinder der milliarder af dollars fra udviklingslandene, fordi multinationale selskaber, der for eksempel driver miner eller udvinder olie, stort set ikke betaler skat

– enten fordi de bruger skattely, eller fordi de med lovlige metoder kanaliserer pengene andre steder hen. Disse penge kunne været gået til skoler, hospitaler og andre livsfornøden heder i de fattige lande.

Ved at gå i dialog med virksomhederne tager vi første skridt til at finde løsninger, som både erhvervslivet og de fattige landes befolkninger kan være tilfredse med.

Skat må ikke være sådan en hemmelig ting, der bliver gemt væk – det skal være noget, man er stolt af at betale og viser frem på samme måde som ens miljømæssige og sociale profil. Kun sådan kan vi holde politikerne til ansvar for, om lovene på området nu også virker efter hensigten.

Kan det virkelig betale sig?

Der er allerede sket meget, siden Oxfam Danmark begyndte at arbejde med ansvarlig skat. Så vi tror på, at verden ser helt anderledes ud på det her område om ti år; til den tid vil det være umuligt for en virksomhed at retfærdiggøre skattefifleri, både over for sig selv og over for omverdenen. Og dem, der ikke fifler, vil stå stolt frem og vise det!

"Dialog er vejen frem. Der er en vis mistillid til multinationale selskabers skattepraksis – ikke mindst fordi skat er svært både at forstå og forklare.

Der opstår for nemt misforståelser om for eksempel skattely og skatterabatter, hvis man ikke forklarer sig.

Derfor har vi valgt at være med til at oplyse debatten og deltage i The Tax Dialogue."

- Annette Stube Head of Group Sustainability, Maersk Group