Forside / Nyheder / En effektiv EU-sortliste af skattely skal indeholde 35 ikke-EU lande og fire EU lande
Artikel

En effektiv EU-sortliste af skattely skal indeholde 35 ikke-EU lande og fire EU lande

30.11.2017

Irland, Luxembourg, Holland og Malta burde sortlistes som skattely, hvis EU brugte sine skattely-kriterier inden for EU.
Irland, Luxembourg, Holland og Malta burde sortlistes som skattely, hvis EU brugte sine skattely-kriterier inden for EU.

Den kommende EU sortlistning af skattely bør inkludere 35 ikke-EU lande, herunder notoriske skattely som Schweiz og Bermuda, viser en ny rapport fra Oxfam. Hertil er mindst fire EU-lande skal på listen, hvis man anvender EU's egne kriterier. Oxfam advarer mod, at den kommende EU-sortliste formentlig vil mangle en række skattely på listen på grund af politisk pres.

EU er ved at udarbejde en sortliste, hvor 92 lande og jurisdiktioner er analyseret op mod tre kriterier, der indeholder gennemsigtighed og politikker, der stimulerer flytning af overskud til lavskatte lande. Men kriterierne ekskluderer EU lande, og overser derved afgørende skattely.

I rapporten  ‘Blacklist or Whitewash?’ har Oxfam anvendt EU’s egne kriterier på 92 lande, der er screenet af EU og på de 28 EU-lande. Analysen viser, at mindst 35 lande uden for EU bør sortlistes sammen med fire EU lande: Irland, Luxembourg, Holland and Malta.

”Oxfam er bekymret for at EU fremlægger en svag eller næsten tom sortliste. Sortlistningen bliver udarbejdet bag lukkede døre der umuliggør indsigt i, hvordan listen bearbejdes. Det maltesiske formandskab arbejder for en tom liste og Schweiz har offentligt erklæret, at de forventer ikke at komme på sortlisten,” siger Lars Koch, vicegeneralsekretær i Oxfam Danmark.

”Oxfams rapport viser hvordan en robust sortliste ville se ud, hvis EU anvendte sine egne kriterier objektivt og uden politisk indblanding. Men sortlistningen er omgærdet af hemmelighed og efterlader EU's borgere i uvidenhed og giver skattely fri mulighed for at bruge deres politiske og økonomiske magt til at få dem selv af sortlisten. Der er en reel risiko for at EU vil fremlægge en tom eller næsten tom sortliste.”

”Hvis EU vil tage seriøse skridt for at dæmme op for skandaler som Paradise Papers, Panama Papers og Lux-leaks, er en robust, objektiv og sammenhængende sortliste et vigtigt redskab. EU har valget mellem at stoppe skattely og den enorme økonomiske skade de gør i EU og på udviklingslandene – eller at hvidvaske skattely.”

Oxfams rapport viser hvordan overskud rapporteret i skattely er helt ude af proportion med den reelle økonomiske aktivitet i skattelyene. Fx tiltrækker nogle skattely absurd store summer i royalties, finansielle services og andre services. Bermuda, hvor Appleby – den finansielle servicevirksomhed, der er i centrum for Paradise Papers – tiltrækker værdier på 4,5 gange landets BNP, og Bahamas 2 gange deres BNP.

Læs også: Seks europæiske lande på top-20 over verdens værste skattely.

Multinationale selskaber bruger ofte kunstige lån til at flytte overskud gennem rentebetalinger mellem søsterselskaber. Renteindtægter udgør 73% af BNP i Cayman Island, 40% af BNP i Bermuda og 25% af BNP i Luxembourg, viser Oxfams analyse.

Oxfam kritiserer EU for ikke at gøre noget mod ræset mod bunden for selskabsskatteraten. ”En konsekvens er at regeringer tilbyder lukrative skatterabatter som giver multinationale selskaber at beholde milliarder af kroner på bekostning af andre skattebetalere og investeringer i udvikling og uddannelse i EU og udviklingslandene. Oxfam opfordrer EU til at forbedre kriterierne for sortlistning til at inkludere skadelige skattepolitikker, herunder 0-skat, og til at inkludere skattely inden for EU,” siger Lars Koch.

Skattely muliggør skattefiflerier på et industrielt niveau. De koster hundreder af milliarder af kroner og øger ulighed og fattigdom. EU må sætte borgerne først og over skattely og multinationale selskaber, hvis man vil skabe fair konkurrence og lukke de ekstreme gab mellem rige og fattige. Kraftige sanktioner mod skattely er afgørende for at skattely ikke slipper afsted med deres skadelige virksomhed.”

Baggrund

  • Et interaktivt kort viser de 39 lande, der bør sortlistes, og hvorfor.

  • Læs hele Oxfams rapport her.

  • EUs finansministre skal diskutere og udarbejde en sortliste af skattely på deres møde den 5. december

  • EUs kriterier for sortlistning er: Gennemsigtighed; Fair beskatning; og deltagelse I international for a for samarbejde om skat.

  • EUs sortliste forhandlinger foregår bag lukkede døre. Processen foregår i den såkaldte Code of Conduct Group, der arbejder I hemmelighed og uden offentligt tilgængelige referater.

  • OECDs sortliste fra Juni 2017 er en farce, der kun har et land på listen: Trinidad and Tobago.

  • Skattefiflerier koster udviklingslandene cirka $170 milliarder årligt: $70 milliarder fa rige individer og $100 milliarder fra selskabers skattefiflerier.

Sortlistningen i Oxfams rapport:

De 35 ikke-EU lande, der bør sortlistes, hvis man bruger EU's egne kriterier, er (* angiver det er gennemstrømnings-skattely):

1.    Albania
2.    Anguilla
3.    Antigua and Barbuda
4.    Aruba
5.    Bahamas
6.    Bahrain
7.    Bermuda
8.    Bosnia and Herzegovina
9.    British Virgin Islands*
10.    Cook Islands
11.    Cayman Islands
12.    Curaçao
13.    Faroe Islands
14.    Former Yugoslav Republic of Macedonia
15.    Gibraltar
16.    Greenland
17.    Guam
18.    Hong Kong
19.    Jersey
20.    Marshall Islands
21.    Mauritius*
22.    Montenegro
23.    Nauru
24.    New Caledonia
25.    Niue
26.    Oman
27.    Palau
28.    Serbia
29.    Singapore
30.    Switzerland
31.    Taiwan
32.    Trinidad and Tobago
33.    United Arab Emirates
34.    US Virgin Islands
35.    Vanuatu

De fire EU lande, der skulle sortlistes, hvis man burger EUs egne kriterier, er:

1. Ireland
2. Luxembourg
3. The Netherlands
4. Malta