Forside / Nyheder / El Salvador siger historisk nej til metalminer
Artikel

El Salvador siger historisk nej til metalminer

30.03.2017

Af Andreas Nilaus Larsen

honduras-minedrift-per-bergholdt-jensen.gif
Foto : Per Bergholdt Jensen

El Salvadors parlament har i dag vedtaget en lov, der forbyder udvinding af metal fra landets undergrund. Det er en stor sejr for de organisationer, der i årevis har kæmpet for at sende mineindustrien ud af landet

Udvindingsindustrien forværrer og koster utallige liv blandt Latinamerikas fattigste mennesker. Oxfam Danmark har støttet bevægelsen "Nej til mineindustrien" i El Salvador, som nu har sejret.

”Det er en historisk sejr til demokratiet og civilsamfundet i El Salvador. I mange år har lokalsamfundet protesteret mod minedrift og mod den forurening og vold, der er fulgt i kølvandet på minedriften. Nu er de blevet hørt! Denne sejr er vind i sejlene for modstandsbevægelser mod minedrift i hele Latinamerika og resten af verden, som kæmper mod udvindingsindustriens rovdrift på naturressourcer og tilsidesættelse af lokalbefolkningens rettigheder,” siger seniorrådgiver i Oxfam Danmark, Misha Wolsgaard-Iversen.

Udvindingsindustrien i Latinamerika skaber fattigdom og ulighed. Det er de fattigste, der betaler den højeste pris - de efterlades ofte helt uden vand, når minerne rykker ind. En mine bruger nemlig dagligt en hel families årlige vandforbrug. Det betyder, at de lokale vandkilder tørrer ud, og det samme gør derfor livet for de mennesker, der bor i området. Fattige familier, der før havde rindende vand i huset, bliver derfor tvunget til at købe vand for penge, de ikke har.

Mord, fattigdom og ulighed

Latinamerikas fattige lokalsamfund nyder sjældent godt af minernes overskud. I Guatemala beholder mineselskaberne næsten hele overskuddet selv, mens staten må nøjes med få procent. Det skævvrider samfundet endnu mere og gør uligheden mere ekstrem. Igen betaler det fattigste den højeste pris.

Når de mennesker, der bor i minenernes område, får nok eller bliver tvunget ud i protester, er det med livet som indsats. Den honduranske miljøaktivist Berta Cáceres, der blev myrdet sidste år, er et godt eksempel på, hvorfor Latinamerika er verdens farligste sted for menneskerettigheds- og miljøforkæmpere. Hendes død er et af utallige tragiske eksempler på, hvordan modstanden mod udvindingsindustrien bliver behandlet i regionen.

I El Salvador har kampen mod udvindingsindustrien kostet tre menneskerettigheds- og miljøforkæmperes liv de seneste år. Derfor er El Salvadors nej til metalminer i landet så vigtigt.

"Det er et historisk nej, som vi håber kan skabe præcedens i regionen – og som kan være blive et vigtigt skridt i bekæmpelsen af fattigdom og ulighed," siger seniorrådgiver Misha Wolsgaard-Iversen fra Oxfam Danmark.