Forside / Nyheder / Da Quitupo blev centrum i verden
Artikel

Da Quitupo blev centrum i verden

23.05.2017

Af Rikke Hovn Poulsen

anadarko-omrade-cabo-delgade-mozambique-foto-lotte-aersoe-680x453.jpg
Foto : Lotte Ærsþe

Historien om Quitupo i Mozambique er historien om lÊngslen efter et bedre liv, der risikerer at drukne i kampen om milliarder af dollars. Men det er ogsÄ historien om, hvordan civilsamfundet kan hjÊlpe, sÄ der mÄske kan komme noget godt ud af det hele til sidst.

Den spritnye grusvej plÞjer sig gennem bushen. Den er bred og solid, sÄ den kan holde til de mange lastbiler, der snart vil brÞle forbi markerne og de lerklinede hytter. Men det er ude i fremtiden. Lige nu er det kun grusvejen, der vidner om alt det, der skal ske. Og sÄ vagterne, der stÄr med et par hundrede meters mellemrum og holder Þje med, om nogen snuser rundt.

Grusvejen slutter ved landsbyen Quitupo. Indtil for fÄ Är siden lÄ den isoleret helt ude ved havet. Indbyggerne var bÞnder og fiskere, der levede, som deres forfÊdre havde gjort i Ärhundreder. Men i 2009 blev en af verdens stÞrste naturgasforekomster opdaget under havbunden ud for landsbyen. Og pludselig var det, som om alle ville have en bid af Quitupo.

HĂ„bet om et bedre liv

TomĂĄs Langa er en kĂŠmpestor mand med smilende Ăžjne og storblomstret skjorte. Han er leder af AMA, en mozambikansk organisation, som Oxfam Danmark samarbejder med. Han er pĂ„ venskabelig fod med det meste af Quitupo, for han er ofte herude for at undervise. Men lige nu har han hĂŠvet stemmen, og han diskuterer hĂžjlydt med landsbyens ĂŠldrerĂ„d.
”I kender mig – jeg vil aldrig skabe problemer for jer. Det er jeres landsby, sĂ„ I burde kunne tale med hvem, I vil.”

anadarko-omraade-cabo-delgade-mozambique-foto-lotte-aersoee-158-680x453.jpg

MĂŠndene i ĂŠldrerĂ„det er bange for at tale med de gĂŠster, TomĂĄs Langa har med i dag. De er bange for at fĂ„ knas med regeringen. Til sidst beslutter de alligevel at tale. Men det sker tĂžvende, for i disse tider er det svĂŠrt at gennemskue, hvem de kan stole pĂ„. ÆldrerĂ„det holder mĂžde under et gammelt mangotrĂŠ i udkanten af den landsby, som indbyggerne snart skal forlade. Der skal gĂžres plads til en enorm fabrik fra det amerikanske olieselskab Anadarko – det firma, der for et ukendt milliardbelĂžb skal udvinde naturgassen.

”Da vi fĂžrst hĂžrte, at firmaet skulle komme, blev vi bange. Men nu kan vi se, at tingene bliver bedre. Vi har fĂ„et vejen, og vi fĂ„r penge, nĂ„r vi fĂŠlder trĂŠerne. SĂ„ vi tror pĂ„, at vi ogsĂ„ i fremtiden fĂ„r de penge, firmaet har lovet os,” lyder det fra ĂŠldrerĂ„det, der helst vil udtale sig kollektivt.

Planen er, at landsbyen skal rĂžmmes, og indbyggerne genhuses i en ny by nogle kilometer vĂŠk.
”FĂžr havde vi ikke ret meget. Livet var svĂŠrt, og vi sov pĂ„ jorden. Men snart vil vi fĂ„ bedre huse og marker, og bĂžrnene kommer i skole. Det har regeringen og firmaet lovet,” lyder det optimistisk.

Tomås Langa er knap sÄ positiv. Han mener ikke, at den nuvÊrende aftale mellem landsbybeboerne, firmaet og myndighederne er fair. Men det er svÊrt for Quitupos indbyggere at forhandle, for mange af dem har aldrig gÄet i skole og kender ikke lovgivningen. AMA forsÞger at gÞre dem i stand til at forsvare deres rettigheder ved at rÄdgive dem og undervise dem i, hvad loven siger.

SkrĂŠkeksemplet fra TĂȘte

Et problem er dog, at landsbybeboerne er utÄlmodige. I otte Är har de fÄet at vide, at de snart bliver rige. Deres by er blevet invaderet af politikere og forretningsfolk, der har lovet dem guld og grÞnne skove. Men endnu er intet sket. Og de er rÊdselsslagne for at gÞre noget, der kan trÊkke processen endnu mere i langdrag. Eller endnu vÊrre: forkludre det hele, sÄ det aldrig sker.

anadarko-omraade-cabo-delgade-mozambique-foto-lotte-aersoee1-680x453.jpg

Med den nye vej pĂ„ plads er forandringerne tĂŠttere pĂ„ end nogensinde. Og netop nu er skoven ved at blive ryddet for at gĂžre plads til den nye landsby. Mens indbyggerne glĂŠder sig, er TomĂĄs Langa nervĂžs. Det samme er en anden af Oxfam Danmarks partnere, Fatima Mimbire fra organisationen CIP. Fra hovedstaden Maputo koordinerer hun samarbejdet mellem de organisationer, der arbejder med udvindingsindustrien i Mozambique.

”Quitupo er et typisk eksempel pĂ„ et megaprojekt, hvor regeringen og virksomheden er ligeglade med samfundets fĂŠlles bedste,” siger hun og pĂ„peger, at den model, man har brugt til at beregne kompensationen til landsbyen, er unfair. Folk fĂ„r ikke en ordentlig pris for deres ejendom. Og man har ikke taget hĂžjde for, hvordan indbyggerne skal klare sig pĂ„ sigt.
”De fĂ„r penge mellem hĂŠnderne nu, og sĂ„ er alle glade. Men der hĂžrer vĂŠsentligt mindre jord til den nye landsby, og deres adgang til at fiske i havet bliver begrĂŠnset. Om et par Ă„r er pengene brugt, og hvad skal de sĂ„ leve af," spĂžrger hun.

Historien viser, at bekymringen er velbegrundet. Et af de seneste skrĂŠkeksempler stammer fra provinsen TĂȘte, hvor en landsby blev flyttet for at gĂžre plads til en fabrik. Firmaet byggede en fin model af de huse, de ville opfĂžre i den nye by, men de fĂŠrdige huse blev dĂ„rlige, og de nye marker lĂ„ meget langt vĂŠk. Folk blev rasende, der udbrĂžd store protester, og i dag er der stadig arbejdsnedlĂŠggelser pĂ„ fabrikken.

For at undgĂ„ en gentagelse tog TomĂĄs Langa pĂ„ et tidligt tidspunkt en gruppe fra Quitupo med til TĂȘte, sĂ„ de med egne Ăžjne kunne se, hvor galt det kan gĂ„.
”Besþget lérte os, at vi skal tjekke alt, hvad regeringen og firmaet siger. Og hvis vi ser problemer, skal vi sige det med det samme,” forklarer Quitupos éldre.

Betalt til at tie

Heldigvis er AMA ikke de eneste, der skĂŠver til TĂȘte. Hverken regeringen eller olieselskabet er interesseret i en international pr-katastrofe. SĂ„ lige nu virker det, som om isĂŠr Anadarko gĂžr en reel indsats for at inddrage ngo’er som CIP og AMA i processen.
”Vi anerkender ngo’erne og civilsamfundets rolle, for vi tror pĂ„, at vi har det samme mĂ„l: lokalsamfundets ve og vel,” siger pr-ansvarlig Marliza Eloff fra Anadarko.

Trods alle gode intentioner kan det dog vÊre svÊrt at gÞre det rigtigt i et land prÊget af korruption og med en dÄrligt uddannet befolkning. Et eksempel er den genhusningskomité, der skal reprÊsentere landsbyen i forhandlingerne.
”KomitĂ©medlemmerne er valgt af landsbyen, men de skal godkendes af myndighederne, sĂ„ de mest kritiske kan blive valgt fra. Og da beboerne fĂ„r penge for at sidde i komitĂ©en, er der et stĂŠrkt incitament til at holde igen med, hvad man virkelig mener,” pĂ„peger Fatima Mimbire.

Hun arbejder for, at processen skal vĂŠre mere gennemsigtig, og at pengene til udvikling af landsbyen skal uddeles via en fond, sĂ„ indbyggerne selv – og ikke Anadarko – kan bestemme, hvordan midlerne skal bruges.

For enden af grusvejen i Quitupo vil mĂŠndene bare gerne i gang med deres nye liv. Snart vil det vise sig, hvor godt det bliver. De lokale organisationer og Oxfam Danmark vil i hvert fald gĂžre deres.
”Jeg ved ikke, hvordan det kommer til at gĂ„ for folkene i Quitupo. Men jeg er sikker pĂ„, at den viden, vi har givet dem, gĂžr en forskel for, hvordan de har det om fem Ă„r,” siger TomĂĄs Langa.