Frivillige fra Oxfam IBIS opførte forleden historien om Aarhus Kommune, der bliver ulykkelig, da den opdager, at den virksomhed den netop havde giftet sig med, har ting for med et skattely. Forhåbentlig fører historien til, at kommunen fremover ikke indgår forhold med virksomheder uden først at sikre sig, at de ikke gør brug af skattely. - Foto: Lars Bollerup

Af:

Peter Jørgensen

Aarhus Kommune skulle giftes med sin leverandør. Men stemningen blev ødelagt, da det berygtede skattely meldte sin ankomst og forførte de promiskuøse virksomheder. Det var kort fortalt historien, da frivillige fra Oxfam IBIS forleden lavede happening i Rådhusparken i Aarhus.

Vejret var smukt, og solen stod flot på himlen over Rådhusparken. En række feststemte gæster var dukket op, til hvad man forventede skulle være en lykkelig begivenhed. Kommunen og virksomhederne skulle giftes og risene blev kastet, som det sig hør og bør. Men da Kommunen havde travlt med lykønskningerne fra sine støtter, lokkede skattely-landene med guld og grønne sedler og overtalte virksomhederne til at flygte med sig ud på tropeøerne. Tilbage stod Kommunen, ene og forladt, tydeligt frustreret over at finansieringen til fremtidens velfærd nu ikke kunne blive fundet i samarbejde med virksomhederne.

Den lille happening var en del af kampagnen Kære Kommune - ved du godt, de er utro, som mobiliserer danskerne i kampen mod skattely og i første omgang forsøger at sikre, at de 87 milliarder kroner, som danske kommuner hvert år lægger hos private virksomheder, ikke ender i skattely.

"Skattely ikke bare er noget, man skal tage sig af i Folketinget og EU-kommissionen. Nej, det er faktisk også en sag for lokalpolitikerne blandt andet her i Aarhus," siger Astrid Henriksen, der er en af de frivillige bag eventet.
Hun og de øvrige frivillige lavede eventet for at opfordre kommunen til at tjekke grundigt op på de virksomheder, de handler med.
”Vores kommune handler hvert år for millioner med private virksomheder – uden at tjekke, om pengene ryger direkte i skattely bagefter. Det går simpelthen ikke længere! Skattely er jo virkelig udbredt blandt store virksomheder, se bare på sagen om Paradise Papers, der har rullet de seneste uger. Derfor siger vi nu til kommunen: Slå op med de utro virksomheder. Det er ikke et ordentligt parforhold, I er i,” siger Astrid Henriksen.

Vi kan gøre noget helt lokalt

De danske kommuner handler hvert år for tilsammen 87 milliarder kroner hos private firmaer.
”Så hvis vi borgere står sammen og presser kommunerne til at slå op med de utro virksomheder, der smutter uden om skatten, har vi et vigtigt våben i kampen mod skattely. Det er jo vores skattepenge, det handler om. Og det er altså en kæmpe gulerod for at få firmaerne til at opføre sig ordentligt,” mener Erik Knudsen, også en af de lokale frivillige.

Oxfam IBIS’ frivillige fra hele Danmark sætter med den aktuelle kampagne, ’Kære Kommune - ved du godt de er utro’, fokus på de kommunale leverandørers forbindelser til skattely. Leverandører, som med den ene hånd modtager offentlige kroner som betaling for varer og services, mens de med den anden kanaliserer dem ubeskattet videre ud af landet.

”Selvfølgelig skal det offentlige Danmark ikke sige ja til den slags leverandørers tilbud. Vi almindelige skatteydere er jo rent til grin, hvis ikke kommunalbestyrelserne kommer på banen og smækker kassen i over for virksomheder, der ikke bidrager til fællesskabet. Som minimum bør der være mere gennemsigtighed her på området,” siger Erik Knudsen.

Kommentarer

Fast actions block