Forside / Nyheder / Borgmester: Derfor kæmper jeg mod skattely
Artikel

Borgmester: Derfor kæmper jeg mod skattely

23.10.2017

Af Rikke Hovn Poulsen

steen-christiansen-0012-2.png
Borgmester i Albertslund kommune, Steen Christiansen (S).
Foto : Jeppe Carlsen

Albertslund kommunes borgmester Steen Christiansen (S) kæmper sammen med Oxfam Danmark mod skattely. Han mener i høj grad, det er kommunernes ansvar at tage den kamp

Hvorfor er Albertslund Kommune gået ind i kampen mod skattely?

”Det begyndte egentlig i forlængelse af sagen om Panama Papers sidste år. Jeg tænkte, at det simpelthen ikke er i orden, at en masse selskaber ikke betaler skat der, hvor de tjener deres penge – om det så er her i Albertslund eller i de fattigste dele af verden. Som kommune er vi forpligtede til at have en holdning til skattely, ligesom vi har en holdning til økologi, grøn energi og social ansvarlighed.

Og så er det også vigtigt, at vi har et fair og transparent marked, hvor alle virksomheder konkurrerer på lige vilkår. Lige nu er det jo hamrende urimeligt: En masse ordentlige virksomheder bliver udsat for unfair konkurrence fra dem, der bruger skattely. Det er vi nødt til at lave om på.”

Men er det overhovedet en opgave for en kommune?

”Det er klart en del af vores ansvar at passe på skatteydernes penge, så de ikke bliver snydt. Og hvis vi ikke griber ind over for virksomheders brug af skattely i dag, bliver alting dyrere for os alle sammen på længere sigt. Så kommer der jo ikke så mange penge ind i kommunekasserne. Og de danske kommuner har faktisk meget at sige på det her område: Vi forvalter tilsammen 65 procent af det offentlige budget, så vi er en af de helt store spillere herhjemme. Når vi efterspørger løsninger, er vi med til at skabe et marked. Det har vi for eksempel tidligere set på det grønne område, hvor kommunerne også gik foran.”

Læs mere om skattelyfri kommuner.

Tror du på, at flere kommuner kommer ind i kampen?

”Ja, bestemt. Når jeg diskuterer sagen med mine borgmesterkollegaer rundt omkring i landet, er der en generel forståelse for, at vi må gøre noget ved skattely. Lige nu arbejder vi i Albertslund sammen med Københavns Kommune for at få Dansk Standard til at lave en fair skat-ordning - en mærkningsordning for virksomheder, der gerne vil handle med kommunerne. Den skal være valid, troværdig og kontrollérbar. Og når først det er oppe at køre, har vi en virkelig stærk dagsorden. Om et par år er der efter min bedste overbevisning sket rigtigt meget på det her område.”

Men kan de danske kommuner overhovedet gøre noget ved et internationalt problem?

”Helt sikkert! I udlandet lytter de til Danmark, når vi går forrest i en sag, præcis som på det grønne område eller velfærdsområdet. Rundt om i Europa er det bredt kendt, at kommunerne har en central rolle i det velregulerede, danske samfund. Så når vi udvikler løsninger, ved man godt, at de for det meste er gode, gennemtestede – og at de virker. Når vi får udviklet en fair skat-ordning herhjemme, er jeg sikker på, at det vil blive lagt mærke til i udlandet, og andre lande vil lade sig inspirere.”

Har du slet ikke oplevet modstand mod det her i din kommune?

”Generelt er der stor opbakning til initiativet – også blandt erhvervsfolk, som jeg har diskuteret skat med ved flere lejligheder. At enhver skal svare sit er jo en af vores helt grundlæggende værdier i Danmark. Det er de færreste, der synes, det er okay, når man bevidst prøver at slippe for at betale skat. Og heller ikke i erhvervslivet; langt hovedparten af virksomhederne bliver jo drevet på sober og ordentlig vis. De er også hamrende irriterede over, at nogle få bruger skattely.”