Forside / Nyheder / Nyt fra Honduras efter mordet på Berta Cáceres
Artikel

Nyt fra Honduras efter mordet på Berta Cáceres

27.06.2016

Af Misha Wolsgaard-Iversen

En bonde går igennem sin kaffeplantage i Honduras.  Agua Zarca-dæmningen er ikke den eneste udfordring landmændene står overfor. Honduras er også et af de tre lande i verden, der er mest sårbare overfor klimaforandringer. Landbrugsjorden er derfor dyrebar og betyder alverden for lokalsamfundet.
En bonde går igennem sin kaffeplantage i Honduras. Agua Zarca-dæmningen er ikke den eneste udfordring landmændene står overfor. Honduras er også et af de tre lande i verden, der er mest sårbare overfor klimaforandringer. Landbrugsjorden er derfor dyrebar og betyder alverden for lokalsamfundet.
Foto : Eleanor Farmer/Oxfam GB

To brutale mord på miljø- og menneskerettighedsaktivister i Hundoras fandt sted i marts. I kølvandet på mordene har Oxfam lagt et massivt pres på europæiske selskaber, der investerer i den dæmning, som startede hele affæren.

Berta Cáceres og Nelson García var begge aktive i det Nationale Råd For Folkelige Og Oprindelige Folks Organisationer i Honduras (COPINH). De blev myrdet, da de på fredelig vis kæmpede imod bygningen af Agua Zarca-dæmningen. En dæmning der potentielt kan ødelægge lokalsamfundets landbrugsjord og begrænse deres adgang til drikkevand.En international menneskerettighedskommission har besøgt Honduras og har skabt øget international opmærksomhed om den alvorlige situation i landet.Internationale investeringsbanker har suspenderet deres aktiviteter i Honduras og nogle har endda sagt, at de helt vil trække sig fra projektet. Et Siemens ejet selskab, der leverede materiale til bygning af dæmningen, har omsider besluttet sig for at sætte deres arbejde i bero efter pres fra over 200.000 tyske underskrifter.Det er en kæmpe sejr for lokalsamfundet. Men for at sikre, at bygningen af dæmningen reelt stoppes, bliver det internationale samfundet nødt til at opretholde presset på selskaberne, til alle har trukket sig.Oxfam stiller sammen med andre NGOer krav til, at myndighederne skal beskytte COPINH. Myndighederne er også forpligtet til at beskytte aktivisternes familie og sørge for, at de ansvarlige for attentaterne stilles til ansvar. På trods af internationalt pres er det endnu ikke lykkedes at få igangsat en uafhængig international efterforskning. Der er fortsat stor mistro til om den officielle efterforskning vil føre til pågribelsen af de reelle bagmænd.I maj blev fem personer arresteret og anklaget for mordet. To af dem har tætte forbindelser til projektet og militæret. Men ifølge Berta Cáceres familie er der stor fare for, at efterforskningen aldrig finder frem til de personer, som bestilte, planlagde, og finansierede mordet.Imens oplever indianske ledere til stadighed vold og forfølgelse. I den seneste fredelige demonstration blev COPINH-ledere fysisk overfaldet, uden at politiet greb ind.Oxfam fortsætter, sammen med en række honduranske og internationale organisationer, arbejdet med at insisterer på at få stoppet volden. Vi kræver beskyttelse af menneskerettighedsforkæmpere. Over 57.000 personer har skrevet under på Oxfams opfordring, og Oxfam Danmark er stolte fordi en masse af disse underskrifter er danske. Hvis du ikke allerede har skrevet under, så klik her og fortsæt Berta Cáceres kamp.Din underskrift er med til at lægge pres på politikerne i Honduras og vise, at de har et ansvar for at stoppe mord på miljø- og menneskerettighedsforkæmpere. Du kan også følge sagen på Twitter ved at søge på hashtagget #BertaCáceres.