Forside / Nyheder / Nye muligheder i Nicaragua
Artikel

Nye muligheder i Nicaragua

04.01.2016

Af Line Bechmann

”Drengene er mine venner, og de hjælper mig” siger teenagepigen Emill Alexandra Ortiz Muñoz.
”Drengene er mine venner, og de hjælper mig” siger teenagepigen Emill Alexandra Ortiz Muñoz.
Foto : Line Bechmann

Unge i et fattigt kvarter i Nicaraguas hovedstad er med hjælp fra Danmarks Indsamling 2015 i fuld gang med en erhvervsfaglig uddannelse. En uddannelse inden for genbrug og renovering er nøglen til job og en stabil indkomst for de udsatte unge.

De mange unge i Managuas fattigste kvarterer er altid på udkig efter en mulighed for at studere og lære noget, så de en dag kan få et ordentligt arbejde til en hæderlig løn og dermed en chance for et bedre liv.

En del af dem er nu via IBIS og med støtte fra sidste års Danmarks Indsamling nu godt i gang med en teknisk uddannelse. Siden projektets start i 2015 er 198 unge og voksne kommet i gang, heraf 41 procent piger og kvinder. Derudover har en lille håndfuld fået praktikplads, mens 50 unge har modtaget legat og skal begynde en mellemlang uddannelse i januar 2016.

Drømmen om at komme væk fra slummen

Acahualinca-kvarteret er et slumkvarter med en befolkning på mere end 18.000 mennesker. Tre ud af fire indbyggere er børn og unge. Her drømmer mange unge om at komme væk fra slummen, tjene penge og få et godt liv:

”Jeg ønsker at få mit eget automekanikerværksted,” siger den unge pige Emill Alexandra Ortiz Muñoz.
”Jeg ved allerede ret meget om at reparere motorcykler. Jeg har lært meget, og jeg vil gerne være min egen chef en dag,” erklærer hun.

Emill er 16 år og bor sammen med sin mor, fire søskende og sin moster på 15 år. Det er hendes mor, der forsøger dem, men Emill hjælper til med at passe sine mindre søskende.

Praktik i drengenes verden

I september 2015 startede Emill i praktik hos en automekaniker efter at have modtaget undervisning gennem IBIS’ Danmarks Indsamlingsprojekt.

”Jeg er en pige, men derfor kan jeg godt have interesser som normalt er for drenge. Det er da klart”.

Hun ved godt, at hun er i et mandefag, og det bliver hun også gjort opmærksom på af sine veninder.
”Men det er dét jeg kan lide, så hvad kan jeg gøre ved det?” siger hun.

Hun betragter drengene som sine venner, og de er gode til at hjælpe hende. Hun håber på en fastansættelse hos automekanikeren, når praktikken er slut. Så hun kan tjene penge og lære mere, og så hendes drøm om en dag at blive sin egen chef måske kan gå i opfyldelse.

Projektets fremtid

  • IBIS vil fortsat fokusere på nye innovative kurser indenfor genbrug og renovering for unge. Der vil fortsat være et stort fokus på unge kvinder.

  • Derudover vil der blive iværksat kreative aktiviteter, der blandt andet vil være med til at sætte de traditionelle kønsroller på dagsordenen og give de unge redskaber til at forebygge vold i hjemmet og mod kvinder.

  • Nicaragua er det næstfattigste land i Mellemamerika - 42 procent lever for under 2 dollar om dagen. 43 procent af Nicaraguas børn forlader skolen, før de er fyldt 12 år. IBIS har arbejdet i Nicaragua i over 30 år.