Forside / Nyheder / Oxfam arbejder hårdt på at forhindre kolera
Artikel

Oxfam arbejder hårdt på at forhindre kolera

10.10.2016

Af Frida Lassen

orkan-haiti-foto-fran-alfonso-680x453.jpg
Foto : Fran Afonso, Oxfam Intermon

Orkanen Matthew har allerede slået mere end 1.000 mennesker ihjel og efterladt flere tusind uden hjem. Oxfams nødhjælpsarbejdere arbejder nu på at sørge for rent drikkevand og god hygiejne til de udsatte familier

Dødstallet stiger fortsat i Haiti, efter at mere end 1.000 mennesker har mistet livet i orkanen Matthew, der ramte det caribiske land tirsdag. Den stærke kategori fire-orkan har bragt kraftige regnskyl og oversvømmelser med sig og ødelagt mindst 29.000 hjem.  Oxfams nødhjælpsarbejdere er til stede på Haiti og arbejder hastigt med at sikre de mest basale forhold for de udsatte familier.

Den første blæst har nu lagt sig, men store dele af det sydøstlige Haiti er stadig oversvømmet. Endnu flere risikerer at miste deres hjem. Samtidig øger manglen på rent drikkevand og de dårlig hygiejniske forhold risikoen for sygdomme som kolera, diarré og malaria.

”Det, der haster allermest lige nu, er at sikre rent drikkevand, mad og det vigtigste udstyr. På lidt længere sigt frygter vi et udbrud af kolera og underernæring på grund af mangel på fødevarer, da orkanen har ødelagt afgrøderne på markerne,” siger Oxfams programansvarlige i Haiti, Jean Claude Fignole.

Oxfam uddeler nødhjælp lige nu

Siden onsdag har Oxfams nødhjælpsarbejdere været til stede i byerne Saint Louis du Sud, Maniche, Les Caynes og Cavaillon, der ligger i de mest udsatte områder. Vores medarbejdere er netop nu i gang med at uddele 500 hygiejnekits og 10.000 vandrensningstabletter.
Oxfams nødhjælpsteam arbejder hurtigt med at etablere gode hygiejne- og sanitetsforhold for at forbygge udbrud af kolera og diarré.  Mere nødhjælp er på vej, og Oxfam forventer at modtage sendinger de næste par dage med telte, myggenet, hygiejne kits og udstyr til at rense vandet og bygge toiletter med.

Orkanen ramte heldigvis ikke Haitis hovedstad Port-au-Prince så hårdt som frygtet. Her lever 60.000 mennesker stadig i telte som følge af det altødelæggende jordskælv, som ramte landet i 2010. Mange af disse mennesker har igen mistet alt, hvad de ejer. Derfor har Oxfam også et nødhjælpsteam her, som arbejder på at sætte nye telte op og reetablere ordentlige hygiejne- og sanitetsforhold.