Forside / Nyheder / 6 ting, du skal vide om Oxfam
Artikel

6 ting, du skal vide om Oxfam

09.05.2016

Af Rikke Hovn Poulsen

73548scr.jpg
Foto : John Ferguson

Har du helt tjek på, hvad Oxfam laver, og hvordan den globale ngo hænger sammen? Ellers kan du få det her

1. Den gamle historie

Navnet Oxfam er en sammentrækning af ’The Oxford Committee for Famine Relief’, der blev grundlagt i Oxford i 1942. Komitéen arbejdede for at få hjælp igennem til den nødlidende græske befolkning, der var under tysk besættelse under anden verdenskrig. I løbet af de næste årtier engagerede organisationen sig rundt om i verden. I 1995 blev Oxfam International dannet af en gruppe uafhængige ngo’er fra forskellige lande. Målet var at skabe større gennemslagskraft på den internationale scene ved at stå sammen – og derigennem bekæmpe fattigdom mere effektivt.

2. Vi laver nødhjælp

Som en af de største humanitære organisationer i verden er Oxfam til stede, når katastrofen rammer. Mennesker fanget i konflikter og katastrofer får rent vand, mad og beskyttelse. Lige nu har Oxfam nødhjælpsprojekter i over 30 lande – for eksempel i det borgerkrigshærgede Syrien, det tørkeramte Etiopien og blandt flygtninge i Nordafrika og Sydeuropa.

3. Udvikling på den lange bane

Alle Oxfams udviklingsprogrammer har rødderne solidt plantet i menneskerettighederne. For først når mennesker kan kræve og få opfyldt deres rettigheder, kan de komme permanent ud af fattigdom. Vi støtter folk i at få indflydelse på deres samfund, ordentlige priser for deres varer, bedre metoder til at sikre indkomst og mad på bordet, og nu også uddannelse af god kvalitet. I alle vores projekter har vi fokus på kvinders rettigheder, da de stadig er massivt undertrykt i store dele af verden. Arbejdet sker altid sammen med lokale partnere, så landene i syd ikke bliver afhængige af bistanden, men bliver i stand til at hjælpe sig selv.

Læs mere om Oxfams arbejde med at bekæmpe fattigdom

4. Sådan fungerer Oxfam

Oxfam er en international sammenslutning af 18 organisationer fra forskellige lande. Hvert land er uafhængigt og har sin egen styrelse og egne aktiviteter som fundraising og kampagner – i Danmark fortsætter vi for eksempel med at køre Hele Verden i Skole-kampagnen, som vi plejer. Den danske ledelse mødes jævnligt med repræsentanter fra de andre lande og fastlægger rammerne for samarbejdet. Oxfam Internationals direktør hedder Winnie Byanyima. Hun er den øverste chef for organisationen og den, der har ansvaret for, at samarbejdet fungerer i praksis. Oxfams medlemsorganisationer arbejder sammen med lokale partnere i mere end 90 lande.

5. Vi påvirker magthaverne

En del af Oxfams arbejde handler om at påvirke politikere og magthavere til at træffe de rigtige beslutninger. Sammen med vores partnere er vi i dialog med alle – lige fra lokale ledere til spidserne i FN og Den Afrikanske Union. På kontorerne i Bruxelles, Genève, New York, Washington og Addis Ababa er der folk ansat til at drive advocacy – også kaldet lobbyisme. Derudover producerer Oxfam rapporter, der understøtter vores arbejde og peger på nye, innovative løsninger på verdens problemer.

6. De store kampagner

Oxfam begyndte som en kampagneorganisation – og de store kampagner er stadig en vigtig del af arbejdet. Det globale netværk af ansatte og frivillige kan virkelig sætte et emne på verdens dagsorden, når de står sammen. I øjeblikket kører Oxfam tre internationale kampagner:

  • Even it up: Fokuserer på verdens stigende, ekstreme ulighed. IBIS er aktiv i denne kampagne.

  • Rights in Crisis: Støtter mennesker og deres rettigheder i konflikter og katastrofer.

  • GROW: Oxfams fødevarekampagne. Målet er at sikre, at der er mad nok til alle i verden.

Læs mere om Oxfam