Forside / Nyheder / 50-års jubilæet blev fejret med manér
Artikel

50-års jubilæet blev fejret med manér

04.11.2016

Af Rikke Hovn Poulsen

Winnie Byanyima fra Oxfam International holder tale til Oxfam IBIS' jubilæumsreception 3. november 2016
Winnie Byanyima fra Oxfam International holder tale til Oxfam Danmarks jubilæumsreception 3. november 2016
Foto : Lotte Ærsøe

Omkring 200 glade mennesker mødte op for at fejre Oxfam Danmarks 50 års jubilæum – heriblandt udenrigsministeren og Oxfams øverste chef

”Jeg står her sammen med jer som modtager af jeres hjælp. Og som aktivist i kampen for lige rettigheder for alle!”

Aftenens mest rørende øjeblik var, da Winnie Byanyima, chef for Oxfam International, holdt tale. Hun var i København for at deltage i en stor uddannelsesworkshop arrangeret af Oxfam Danmark – og for at være med til jubilæumsreceptionen, der blev fejret i Salon K i Huset i København torsdag 3. november.

Winnie Byanyima er selv et levende bevis for, at det arbejde, Oxfam Danmark nu har udført i 50 år, gør en kæmpe forskel for en masse mennesker. Da hun som 17-årig flygtede fra Idi Amins diktatur i Uganda til England, fik hun et uddannelseslegat fra World University Service – den organisation, som Oxfam Danmark var en del af de første 25 år af vores historie.

Legatet betød, at Winnie kunne tage en god uddannelse på et engelsk universitet. Og det har dannet grundlag for hele hendes imponerende karriere som aktivist, politiker, kvindesagsforkæmper – og nu som formand for en verdensomspændende bevægelse af mennesker, der ikke vil finde sig i fattigdom.

”Tre år efter jeg ankom til England, havde jeg en uddannelse, og jeg så mig aldrig tilbage. Nu står jeg her som leder af en global organisation. Men det hele begyndte med den mulighed, jeg fik fra World University Service dengang. Det ændrede mit liv for evigt," understregede Winnie Byanyima i sin tale.

Pudler og schæfere

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) holdt aftenens anden officielle tale. Også han var glad for at være inviteret. For på trods af, at han ikke altid er enig i Oxfam Danmarks politiske budskaber, anerkender han, at vi som civilsamfundsorganisation spiller en afgørende rolle for det danske demkrati.

”Hvis du vil have et stærkt demokrati, er du nødt til at skabe rum til dem, du ikke er enig med. Stærke civilsamfundsorganisationer som jeres skal være vagthunde for udviklingsverdenen - og for regeringen. Vi vil ikke have pudler. Måske heller ikke tyske schæfere... men vagthunde, som er i stand til at udfordre os, ” forklarede udenrigsministeren med et smil på læben.

I løbet af aftenen blev der også plads til at sige pænt farvel til Oxfam Danmarks nu tidligere formand, Mette Müller. Efter otte år på posten valgte hun at stoppe på generalforsamlingen i oktober. Og så var der selvfølgelig masser af tid skål og hygge mellem alle de ansatte, gamle kollegaer, forretningsforbindelser og venner og huset, der brugte et par timer på at huske tilbage på de seneste 50 år i Oxfam Danmark – og på at se fremad. Som Winnie Byanyima formulerede det:

"Lad os nyde i dag. Men lad os også se fremad. Vi har 50 år mere foran os. Og vi skal udrydde fattigdom, før de år er gået."

Læs mere om 50 års kamp mod fattigdom her