Foto: Stephan Gamillscheg

Af:

Camila Borda

I takt med, at bolivianere skifter traditionelle fødevarer ud med pasta, fastfood og cola, stiger omfanget af livsstilssygdomme og fedme. Ifølge en ekspert fra UNICEF, ligger en reel fedmeepidemi på lur.

En artikel om Bolivias madkultur er siden 2011 gået sin sejrsgang på de sociale medier. Under overskriften ”No more fast food in Bolivia – McDonald’s closed down all its restaurants”, hævder artiklen, at bolivianerne simpelthen ikke bryder sig om fast food, og at McDonald’s derfor ikke kunne få vendt de røde tal på bundlinjen. Om end det er sandt, at McDonald’s har måttet dreje nøglen om i Sydamerikas fattigste land, er det ifølge Leda Azad ansvarlig for UNICEF’s program for samfundsernæring i Bolivia, meget langt fra sandheden, at bolivianerne ikke spiser fast food.
”Fast food boomer i særlig grad i fattige tilflytterområder som millionbyen El Alto. Friturestegt kylling, hamburger og flæsk stegt i gammel olie findes på hvert et gadehjørne,” fastslår hun bekymret.

Hun peger på, at konsekvensen er fejlernæring i Bolivia.

Far får brystet, børnene får suppen

Ifølge Leda Azad er særligt børnene udsatte i forhold til fejlernæring.
”Når en ressourcesvag familie får kyllingesuppe, får faren kyllingebryst, mens der oftest kun er suppe uden næring tilbage til børnene. Børnene får så suppleret deres kost med tomme kalorier i form af drikkeyoghurt eller sodavand. Jeg ser endda ofte børn få cola i deres sutteflasker,” siger hun.

Problemet er ifølge Leda Azad, at folk tror, at det nye og smarte også er bedre og sundere end de traditionelle fødevarer såsom quinoa, kartofler, frugt og grønt. Fødevarer, som ellers findes både rigeligt og billigt på markederne i La Paz.
”Hovedproblemet i Bolivia er ikke længere underernæring. Det er fejlernæring. Og det er mangel på uddannelse omkring ernæring og fødevarer, der er årsagen til, at folk handler, som de gør,” siger Leda Azad.
”Medmindre folk ændrer vaner, vil fedme og livsstilssygdomme eksplodere inden for få år,” forudser hun.

Oprindelige afgrøder skal værdsættes

16.-20. oktober 2013 vil IBIS være med til at udbrede viden om Bolivias sunde traditionelle afgrøder. I en stor park i La Paz afholdes Madmessen TAMBO, og sidste år mødte over 20.000 personer op for at smage, se, lugte og diskutere det bolivianske køkken. I år er temaet for madmessen og et tre dages symposium "Biodiversitet og Gastronomi". De mange lækre bolivianske produkter skal frem i lyset, og det skal bl.a. diskuteres, hvordan produkter fra fjerne og ufremkommelige egne af Bolivia kan nå frem til gryderne. 
IBIS har inviteret en række af sine samarbejdspartnere - oprindelige folk, som producerer quinoa, lamakød og vild honning. De kommer og viser deres produkter frem under madmessen.

IBIS deltagelse i madmessen er en del af en samlet indsats for at reducere fattigdom og ulighed og skabe beskæftigelse gennem mad. IBIS finansierer madskoler, hvor fattige unge undervises i madhåndværk. På madskolerne er der stort fokus på sundhed og ernæring samt værdsættelse af traditionelle afgrøder og produkter. IBIS samarbejder også med lokale partnere og oprindelige folks organisationer om at styrke produktion af traditionelle afgrøder såsom lama, quinoa, særlige kartoffelsorter samt honning.

Vil du vide mere?
Vil du læse mere om ernæringssituationen i Bolivia, så læs IBIS’ analyse emnet. Analysen trækker på eksisterende forskning og er udarbejdet af Camila Borda, der studerer Ernæring ved Professionshøjskolen Metropol.

Læs analysen:

Bolivia’s Nutritional Status

Kommentarer

Fast actions block